top of page

Inlägg

Mo Gård #4 – ögon, munnar, händer och teckenpoesi

För en vecka sedan hade vi vårt sista planerade samarbetstillfälle med de teckenspråkiga studerande på folkhögskolan Mo Gård i Åkarp, förutom ett återbesök i juni.  Planen för dagen var att fortsätta det lekfulla utforskandet av teckenspråket som ett poetiskt uttryck. Vi ville också fånga deltagarnas olika ögon-, mun och handuttryck på film för att användas som en del av det performativa laboratoriet.

Birgitta Ozolins berättar om dagens innehåll.


Vi inledde med samma ringlek som vi gjorde  den senaste lördagsworkshopen med DHB. Leken gick först ut på att skicka vidare en handsignal – en slags taktil visklek.

Vi fortsatte med att skicka vidare ett ansiktsuttryck. Du tar emot ett ansiktsuttryck, omvandlar det och ger ett nytt vidare till den som står bredvid dig i ringen o.s.v. Inte helt lätt, men mycket roligt!

Vi prövade också att skicka vidare ett tecken på samma sätt.


Vilket sedan utvecklades till att bara använda sig av en s.k. handform, en del av teckenspråkets grammatik.

Handformer i det svenska teckenspråket.


I pausen bjöd vi på fika.

Efter pausen fick de deltagare som ville förbereda en liten sekvens, ensamma eller tillsammans, med utgångspunkt i det vi undersökt de senaste två tillfällena; ”två själar i en kropp”, teckna två tillsammans eller leka med handformer. Det blev några fina och väldigt olika små historier som alla filmades.

Ellen förklarar uppgiften och Isac förbereder kameran.


Vi avslutade med att filma mun-, ögon och handrörelser. Att fokusera på bara en av teckenspråkets uttrycksmedel var svårare än anat, men också väldigt roligt. Rummet fylldes av många skratt, vilket kändes som ett fint sätt att avsluta dessa fyra besök på.

Vi har fått med oss många viktiga historier och idéer och vi hoppas att deltagarna har fått nya blickar på sitt språk och fortsatt lust att utveckla och leka med det. Vi ser fram emot att ses igen!

Comments


bottom of page