Reflektion efter workshop nr 4
- Kollaborativet
- 14 apr.
- 3 min läsning
Workshop PÅ VINTERGATAN#4
tema: bibliotek och avtryck
Den här dagen var vi 4 personer på plats från Kollaborativet. Jag och Herman som varit med förr och Anna-Majje och Jessica som var nya för våra workshops. Det var inte så många som hade föranmält sig den här gången så vi var väldigt glada när det kom många fler än vi hade väntat oss!

Det var extra mycket som var nytt för den här workshopen. Vårt nyutvecklade biblioteksformat med många element som ännu inte mött några deltagare stod i upplevelserummet. Vid tillverkningsbordet jobbade vi med avtryck i lera, ett material som vi inte jobbat med på många år. Det var också många nya familjer som kom och deltog i denhär workshopen. Vissa som även kände varandra sedan tidigare och fick en ny neutral plats att mötas på. Även fikabordet hade utvecklats med lite mjukare fika som bananer och muffins vilket vi upplevde som en hit, äpplen, majskakor och kex som är torra och hårda passar ju inte alla.
Lera är ett så underbart material att jobba med. Det går att forma och påverka även om en person inte har så stor muskelstyrka eller finmotorik. Så taktilt lockande och intuitivt med låga trösklar. Produktionen vid tillverkningsbordet har aldrig varit så hög och det har aldrig varit så många föräldrar och syskon som satt sig och skapat vid tillverkningsbordet som idag. Vi jobbade med utgångspunkt i vårt bibliotekstema med avtryck på fyrkantiga lerplattor. Avtryck av olika material som köksredskap, wellpapp, rep, textilbitar, rullar och rör av olika slag fick skapa en slags skrift på plattorna. Det blev också möjligt för oss själva att vara med och skapa vilket ökade känslan av gemenskap och sänker trösklarna för föräldrar att också delta. När vi som är ansvariga för workshopen också har möjlighet att vara deltagare och inte bara facilitera ger det ett stort mervärde för alla. Det märks när vi har kul och för att skapa meningsfulla möten är det så viktigt att plats finns både för att ge och ta emot. Ska bli så roligt att se det färdiga resultatet när keramikplattorna har blivit brända!

Det var fint att se hur alla familjer tog sig an vårt nya biblioteksformat. Det har varit roligt och ovant att arbeta utifrån ett mer igenkännbart koncept: biblioteket och dess böcker och tecken.. Jag tror att den lite mer konkreta biblioteksramen på vissa sätt gjorde det lättare för familjer att mer självständigt ta sig an rummet. Sedan är såklart den färdiga scenkonstupplevelsen något annat än det öppna upplevelserummet i workshopen. Inne i upplevelserummet fick vi mycket inspiration av workshopdeltagarna som vi tagit med oss när vi nu vidareutvecklat konceptet som har premiär på stadsbiblioteket nu på påsklovet (2 offentliga föreställningar onsdag 16 april 13.30 samt 15.00). Gratis men behöver bokas via Malmö stadsbibliotekets hemsida.

Det var också extra roligt att se hur workshopen denna gång blev en tydlig mötesplats för familjer som redan kände varandra men kanske tidigare hade haft svårt att hitta en gemensam fritidsaktivitet som fungerade. Jag upplevde att många ansikten som var lite frågande när de kom in hade ett uttryck av glädje och värme när de gick och jag fick en mycket betydelsefull kram av en pojke som jag träffade för första gången! Det känns lite vemodigt att dethär var den sista workshopen i våra lokaler och för mig på en tid då jag går på föräldraledighet. Jag är så tacksam för alla fina möten och roliga stunder jag fått vara med om och längtar tills det blir dags för mig att vara med igen.

Den 15 juni fortsätter workshops på vintergatan med första i en serie av 5 workshops som kommer hållas på Malmö Konsthall. Anna-Majje Wik kommer ha huvudansvaret för dessa workshops som utförs tillsammans med andra personer från Kollaborativet. På konsthallen kommer det vara öppet endast för våra föranmälda deltagare mellan kl 11-13. Samma koncept med upplevelse, fika och tillverkning kommer erbjudas. Efter kl 13 kommer det finnas möjlighet att vara kvar och fortsätta då även konsthallens ordinarie verkstad i samma rum öppnar dörrarna för allmänheten. Vissa kanske känner att det blir dags att gå när det fylls på med folk, andra kanske upptäcker att det faktiskt känns kul att vara kvar när det funnits möjlighet att starta i lugn och ro. Vår förhoppning är att även konsthallens verkstad ska bli en plats där fler personer känner sig bekväma att delta och vara. Om du känner dig sugen på att jobba med lera så ska du anmäla dig till workshopen den 15 juni!
Text & foto av Astrid Hemer Nordenhake, en av Kollaborativets scenografer