top of page

Aktuella processer

Större projekt och processer som vi jobbar med just nu.

Taktilitetens vokabulär

- En Medskapande process på valdemarso anpassade gymnasium

Utforskandet kommer ske i en nära samarbetsprocess med Valdemarsro anpassade gymnasieskola i Malmö, en process som lägger grunden för en ny fullskalig sinnlig scenkonstupplevelse med premiär under våren 2024. Processen, som pågår med eleverna i 12 veckor under hösten 2023, kan ses som ett pärlband av återkommande publika möten med eleverna och deras pedagoger. Dessa möten fungerar både relationsskapande och blir avgörande för det konstnärliga utvecklingsarbetet med fokus på det taktila uttrycket. Vi har uppfattat den potential det taktila uttrycket har för att kunna nå och skapa förutsättningar för delaktighet och engagemang hos alla. Därför vill vi i detta projekt utforska detta närmare och på djupet. Med start i mitten av augusti.

omslag.jpg

Antologi

Vad är det att uppleva konst? Var i kroppen pågår själva förnimmelsen? I hjärnan, i örat, i handflatan? Vad är sinnligt kunskapande? Och på vilket sätt är konsten besläktad med leken? 

Det är några av frågorna som Kollaborativet och inbjudna skribenter utforskar i antologin Jag är tid jag är rum. Med sina skilda perspektiv har texterna i antologin gemensamt att de pockar på läsarens uppmärksamhet och uppmanar till att skifta utkikspunkt. Bara därifrån går det att förnimma det tidigare okända, få syn på det tidigare icke sedda, tänka det tidigare icke tänkta.

Hedvig Ljungar (redaktör)

9edfab73-1cd4-492a-a9fb-5aeb872fdd7f.jpg

Smooth

SMOOTH - Educational Commons and Active Social Inclusion är ett 3-årigt EU-finansierat projekt vars svenska del leds av docent Liselott Mariett Olsson vid Malmö Universitet. Kollaborativet medverkar i projektet som tredje part. Det övergripande syftet med projektet är att söka bättre förutsättningar för likvärdig utbildning för alla barn och unga. Sedan 2021 har vi varit med i forskningsprojektets olika diskussioner och delmoment, och under våren 2023 skapade Kollaborativet i dialog med forskare och pedagoger konceptet till en lek-värld / interaktiv performance. Iscensättningen tog utgångspunkt i de teman som barn och pedagoger på tre olika förskolor under längre tid fördjupat sig inom - robotar och plantor med vidare frågeställningar om människans relation till natur, teknik och energitillgångar.

Aktuella händelser

Enskilda händelser och inlägg inom verksamheten.

file7.jpg
1
2

Taktilitetens vokabulär - Blogg

Senaste blogginläggen från Kollaborativets medskapande process under hösten 2023.

file9.jpg
1
2

Smooth

Senaste inläggen som rör forskningsprojektet Smooth.

IMG_0070.jpeg

Nyhetsbrev

Kollaborativet har ett nyhetsbrev som skickas ut ungefär varannan månad. I detta sammanfattar vi vad som hänt sedan sist och vart vi är på väg.

Fyll i din e-post i formuläret för att börja prenumerara.

bottom of page