top of page

Aktuella processer

DSCF3448.jpg

Nära dig och vintergatan

- Delaktighet i kulturlivet där du är och vill vara

Alla barn har rätt att delta i konst- och kulturlivet. Detta är en byggsten i samhällsdemokratin och en lagstadgad rättighet enligt Barnkonventionen. Trots detta är det ett faktum att många barn- och unga med funktionsnedsättningar, sällan eller aldrig deltar eller syns vid konst- och kulturaktiviteter inom de offentliga rummen.

 

Nära dig och Vintergatan är ett projekt med stöd av Svenska postkodstiftelsen där vi undersöker fyra nya format för att nå ut till fler:

Hemma på Vintergatan är sinnliga scenkonstupplevelser direkt i hemmet för de familjer som anmält intresse. Besök på Vintergatan är upplevelser anpassade för korttidsboenden. Vintergatans bibliotek är upplevelser anpassade för bibliotek, och Workshops på Vintergatan är aktiviteter för att skapa delaktighet på fritiden.

P1000113.jpg

En elev - en föreställningsvärld

Nytt utvecklingsprojekt riktat mot elever som behöver extraordinära omständigheter för att kunna ta del av konst - och kulturupplevelser i skolan. 

 

Syftet med projektet är att skapa kunskap om samt konkreta exempel på hur alla elever kan inkluderas i skapande upplevelser inom skolans ramar - även de elever där barriärerna är som störst. 

 

Arbetet utgår helt från varje elevs individuella förmågor och förutsättningar, på plats i klassrummet och inom det tidsfönster på dagen som är möjligt för eleven. 

 

Utvecklingsprojektet är uppdelat i två perioder. Under vårterminen arbetar vi med Valdemarsro anpassade gymnasieskola. 

 

Helena Dahlberg, filosof och docent i vårdvetenskap vid Göteborgs universitet, kommer att följa processen på Valdemarsro. Hon kommer fokusera på gränsdragningar och överlappningar mellan pedagogik och konst samt frågeställningar som rör maktförskjutningar inom dessa rum där varseblivningen uppmärksammas snarare än det talade ordet. Hennes studie kommer att innehålla observationer av vad som uppstår i mötet varje elev, såväl som intervjuer både med oss i Kollaborativet och elevernas pedagoger, assistenter samt skolans rektor. 

 

Under hösten fortsätter utvecklingsprojektet i en andra period som genomförs i samarbete med Kroksbäcks anpassade grundskola. 

Med stöd från Kulturrådet - Stärkt kultur i skolan.​

Röda slöjtyg med flicka.jpeg

Röra!

- En sinnlig utställning på turné

RÖRA! öppnade på Malmö Konsthall sommaren 2024 och är en ambulerande utställning av Kollaborativet tillgänglig för bokning.

 

Utställningen bygger på dokumentation i form av foto, film och ljud från en medskapande konstnärlig process tillsammans med elever och pedagoger på Valdemarso anpassade gymnasieskola i Malmö. Materialet tar plats i ett sinnligt rum med taktilt inbjudande objekt och stämningsfull ljussättning där besökare fritt rör sig och interagerar.

 

Med utställningen vill vi synliggöra barn och unga med funktionsnedsättningar i deras kreativa processer och låta dem ta plats i offentliga rum. 

RÖRA! riktar sig både till familjer som har barn med funktionsnedsättning såväl som till andra människor i samhället som har liten eller ingen kunskap eller kontakt med den breda gruppen barn och unga olika funktionsnedsättningar.

Senaste inläggen

Enskilda händelser inom verksamheten som vi även delar i våra kanaler på sociala medier.

file7.jpg

Nära dig och Vintergatan

Projektets blogginlägg

file7.jpg

En elev - en föreställningsvärld

Projektets blogginlägg

file7.jpg

Nyhetsbrev

Kollaborativet har ett nyhetsbrev som skickas ut ungefär varannan månad. I detta sammanfattar vi vad som hänt sedan sist och vart vi är på väg.

Fyll i din e-post i formuläret för att börja prenumerara.

Tack för att du prenumererar!

bottom of page