top of page

Inlägg

Vi fick ett Fantastiskt tal!

Vi fick ett fint tal efter höstens medskapande process Taktilitetes vokabulär på Malmös största anpassade gymnasieskola @valdemarsrogymnasium

Marie Wetterstrand, bildlärare och specialpedagog höll det och det vill vi gärna dela här nedan.TACK!

Tack för att ni finns! Tack för att det är så öppet hos er. Ni tar med öppna armar emot de elever som är svårast att nå, svårast att bemöta och svårast att motivera och lära. Och ni når dem och får dem att vilja. Ni får dem att känna sig fria och att växa och ni ökar vakenhetsgraden hos de som lätt somnar. När vi upplever vad som händer i rummet hos er och stämmer av dem mot målen i läroplanen så kan vi checka av flera stycken liksom av bara farten. Eleverna imiterar, initierar, responderar och interagerar och har dessutom roligt under tiden! Ni visar hur kultur kan göra skillnad!

Jag minns att Lisbeth sa vid er presentation i aulan att ”det är ju politik i det här, vi vill ju förändra världen”. Och jag lovar, det har ni redan börjat med. Ni har förändrat världen för Dodo och Ahmed och Jonatan och Rose och Fatme och Justin och deras klasskamrater.

Och ni har förändrat världen för oss personal på Valdemarsro. Vi som ofta stretar på i motvind när det gäller att få omvärlden att inkludera våra elever, för oss som ofta får välja bort för att vi inte passar in eller får vara de krångliga med våra stora rullstolar och elever utanför normen så har detta varit helt fantastiskt. Det har för en gångs skull blåst medvind. För hos er får alla plats och utrymme. Hos er finns inga hinder!

Tack för att när ni till sist, efter många turer, fick en lokal hos oss och den var sliten, smutsig, kall, hade trasiga fönster och saknade el så sa ni vi kan nog dra in en förlängningssladd.

Tack för att när vi frågade vad som skulle hända om en elev skulle göra sönder något så svarade ni

vi använder billiga material och har bra försäkringar.

Och när någon elev råkade smälla till någon av er och vi blev oroliga att ni skulle lämna bygget så sa ni vi är tåligare än vi ser ut.

Och när vi sa att vi har en elev som inte kan komma för att han alltid ligger i sin säng och den inte kan flyttas så sa ni vi kommer till honom! Vi hittar en tid!

Och när vi sa att vi önskar att vi också hade fiskenät så svarade ni vi känner en fiskare – ni får hans nummer! Och när eleverna gick helt bananas och spelade we will rock you på avslutningsgongongen då ställde ni er tillsammans med dem och diggade med.


För detta och för allt annat ni gjort för oss vill säga ett innerligt tack från elever och personal på Valdemarsro gymnasium!


Vi från Kollaborativet vill också säga varmt till alla elever, pedagoger, rektorer och assistenter vi mött kontinuerligt under hösten. Vi har lärt oss massor och sätter efter julen igång med att förvalta allt detta genom att skapa en helt ny sinnlig scenkontupplevelse - Mellan oss emellan med premiär på INKONST i Malmö 16 mars!Foto: Johan Danielsson

bottom of page